Skip to main content

Gymnasievalet

Det är nu det börjar. Det är du som väljer.


Falkenbergs gymnasieskolas absolut viktigaste målsättning är att du ska lyckas i dina studier utifrån dina förutsättningar och drömmar. På skolan finns därför lärare, elevhälsa, studie- och yrkesvägledare, värdegrundspedagog, elevcoacher och andra som tillsammans engagerar sig för att skapa en trygg och inspirerande miljö där du kan utvecklas. Utöver meriter och kunskap som tar dig vidare efter skolan, vill vi ge dig erfarenheter du kommer att ha med dig hela livet!

Din studie- och yrkesvägledare hjälper dig

Att välja till gymnasieskolan upplevs ofta som ett stort steg i livet. För att underlätta valet är det bra om du sätter dig in i hur gymnasieskolan är uppbyggd och vad det innebär att studera på gymnasienivå. Ta dig tid att fundera på vad du vill, det är din framtid det gäller. Prata gärna med någon vuxen, dina vänner och din skolas studie- och yrkesvägledare. Tillsammans med skolans studie- och yrkesvägledare kan du: 

  • Diskutera din studiesituation.
  • Utforska dina valmöjligheter gällande utbildning och framtida arbete.
  • Få information om hur gymnasieskolan är uppbyggd och vad det innebär att studera på gymnasienivå.

Behörig att ansöka till gymnasieskolan

Du är behörig att söka till gymnasieskolan om du är under 20 år och inte har genomgått tidigare gymnasieutbildning samt har lägst betyget E i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik. Om du söker yrkesprogram ska du också ha minst fem andra betyg med lägst E. Om du ska gå ett högskoleförberedande program behöver du ha nio andra betyg med lägst E. Vilka nio ämnen som krävs är olika för de högskoleförberedande programmen.

Ansök via Gymnasieantagningen Halland

 Gymnasieantagningen Hallands webbplats hittar du all information som du behöver inför ditt gymnasieval. Du som planerar att flytta till annan kommun före gymnasiestarten ska meddela detta till Gymnasieantagning Halland.

Om du är intresserad av att gå nationell idrottsutbildning (NIU) i fotboll görs ansökan via Svenska fotbollsförbundets webbplats under sen höst. Om du är intresserad av att gå nationell idrottsutbildning (NIU) i volleyboll eller en lokal idrottsutbildning eller specialiseringar är det viktigt att du läser mer om hur ansökan går till.

Viktiga datum för gymnasievalet 2024


Det finns några viktiga datum att hålla koll på när du gör ditt gymnasieval:

  • Ansökan: 8 januari-15 februari
  • Preliminärt antagningsbesked: 15 april
  • Omvalsperiod: 15 april-15 maj
  • Antagningsbesked: 1 juli
  • Svara på antagningsbesked: 1 juli-22 juli
  • Reservantagning: 1-15 augusti
  • Reservantagning på skolan: Från och med 16 augusti