Skip to main content

Humanistiska programmet

På humanistiska programmet lär du dig att förstå människan och dess omvärld, såväl i nutid som dåtid. Centrala kunskapsområden är språk, litteratur, historia, kriminologi, kulturhistoria och filosofi.

Under utbildningen får du fördjupa dina kunskaper inom inriktningen språk. Du utvecklar din språkliga säkerhet och kreativitet genom att öva dig i att argumentera och motivera dina ställningstagande i tal och skrift. Du får också utveckla din samarbetsförmåga samtidigt som du lär dig ta egna initiativ och arbeta självständigt.

Om programmet


Humanistiska programmet är inte sökbart

Du kan tyvärr inte söka till Humanistiska programmet i kommande gymnasieval då programmet inte tar emot elever. 

Humanistiska programmet är ett högskoleförberedande program där du studerar människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt och internationellt. Människans skapande och tänkande står i centrum och du får studera kulturarv, samtida kultur och interkulturella frågor, liksom språk som kulturbärare. Centrala kunskapsområden är därför språk, litteratur, historia, kulturhistoria och filosofi.

Humanistiska programmet lägger stor vikt vid bildning och att erbjuda en bred utbildning. Därför får du som elev möjlighet att styra 200p av programfördjupningen genom att själv välja två ämnen. De ämnen som du kan välja bland är matte 2b, humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering, retorik eller engelska 7.

Programmet har inriktningen språk och ska ge fördjupade kunskaper i flera olika språk och belysa sambandet mellan språk, kultur och samhälle. Språk är en förutsättning för att verka i en globaliserad värld och ett internationellt perspektiv är därför centralt. Inriktningen visar värdet av att kunna flera språk och hur språkkunskaper förstärker varandra. 

Du får arbeta mycket med att utveckla din språkliga säkerhet och din kreativitet i tal och skrift. Du får till exempel öva dig i att argumentera i tal och skrift, dra slutsatser och motivera dina ställningstaganden. Du kommer också att få utveckla din samarbetsförmåga samt stimuleras till att se möjligheter och ta initiativ. Du får också utveckla din självständighet och ditt ansvarstagande.

Humanistiska programmet har ett samarbete med Göteborgs universitet. Inom ramen för samarbete arrangeras studiebesök och föreläsningar av docenter och professorer. Utöver det kommer du att få presentera ditt gymnasiearbete för representanter från Göteborgs universitet. Du har också möjlighet att få ditt gymnasiearbete publicerat i Klassikerförbundets tidning. Skolan arrangerar också studieresor och utbyten inom och utanför Sverige och du ges möjlighet att göra en kortare praktik på en arbetsplats.

Följ Humanistiska programmet:

Programmets poängplan


Inriktning språk


Framtiden


Efter genomförd utbildning har du behörighet för vidare studier på många högskole- och universitetsutbildningar, särskilt utbildningar inom humaniora och samhällsvetenskap. Du kan även söka utbildningar på yrkeshögskolan inom exempelvis ekonomi, media och turism eller till försvarsmakten.

Många av de yrkesutgångar du kan välja efter genomförd utbildning på humanistiska programmet kräver vidare studier, exempelvis inom arkeologi, estetik, filosofi, historia, antropologi, litteraturvetenskap, journalistik, pedagogik, psykologi, språk, teologi, juridik, samhällsvetenskap eller socialt arbete.

Studie- och yrkesvägledare

Kim Falkenström
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0346-88 64 64

Biträdande rektor

Hannah Aleborg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
072-141 70 82

Kontaktcenter

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0346-88 60 00